PRIEVIDZA: Otvorením Uličky remesiel sa začali tradičné mestské dni

17.05.2012 Prievidza

Prievidza 17. mája (TASR) – Otvorením Uličky remesiel začali sa dnes v centre hornej Nitry tradičné Prievidzské mestské dni. Na Námestí slobody si otvorili svoje stánky ľudoví remeselníci, košikári, rezbári, medovnikári, včelári, výrobcovia fujár a píšťaliek, drevených hračiek, ale aj varešiek a iných potrieb z dreva do kuchyne či záhrady.

So širokým sortimentom prišiel napríklad Jozef Poliak z hornonitrianskej obce Lazany v okrese Prievidza. Je zručným výrobcom varešiek, drevených misiek, ale aj vášnivým včelárom. Vyrába ozdobné sviečky z včelieho vosku aj medovinu. Ak ju však niekto chce ochutnať, musí si poradiť s hlavolamom, ktorým fľaše uzatvára, aby to podľa neho nemal také jednoduché. Hlavolamy z dreva sú totiž jeho špecializáciou a skutočne pútali pozornosť návštevníkov. Med a medovinu ponúkal aj Štefan Topor z Prievidze, Michal Nemček z Nitrianskych Sučian je zasa známy svojimi bohato zdobenými valaškami, Ladislav Mokrý z tej istej dediny zasa pletie slamené ošítky. Malé detské kočíky, kolísky z prútia pre bábiky, ale aj košíky z prútia vyrába Ján Fabiš z Malinovej.

Súčasťou podujatia, ktoré potrvá do nedele (20.5.) je aj bohatý kultúrny program. Novinkou bude dramatizácia zaujímavých historických udalostí z dejín Prievidze pod Názvom história v pohybe, v podaní divadelných ochotníkov priamo medzi návštevníkmi. Účinkovať bude Prievidzský folklórny súbor Vtáčnik, žiaci Základnej umeleckej školy Ladislava Stančenka v Prievidzi a viaceré hudobné skupiny. Na záver sa v Kostole svätého Bartolomeja uskutoční koncert kvarteta Jána Strmenského s hostkou, opernou speváčkou Petrou Záhumenskou. Odznejú diela Antonína Dvořáka, Johanna Sebastiana Bacha, Ilju Zeljenku a ďalších hudobných skladateľov.
 

Vyberte región